For en helg
Stilige Royal Dream vant Prix d'Amerique for Jean-Philippe Dubois. TGN-foto/ML

For en helg

Skrevet av: Martha Lindstad 22:46 30. januar 2013 , kategori: Øvrig

Marthas blogg: Jeg hadde aldri trodd at en travhelg kunne overgå Elitloppet, men etter Prix d'Amerique-helgen må jeg innrømme at jeg har tatt feil.

Prix d'Amerique. Smak på navnet. Det er noe stilfullt over det. For meg har det alltid vært noe fremmed. Selv har jeg opplevd Elitloppet live de siste seks årene, men aldri Prix d'Amerique. Etter å ha opplevd min første Prix d'Amerique-helg innser jeg hvor feil en kan ta.

I mitt hode begynte helgen allerede torsdag da stallhesten Nancy Sco vant et løp på Vincennes, og vi var ute og spiste middag senere på kvelden. Samme kveld kom min venninne Barbro nedover fra Norge. Fredag var vi begge i stallen kl 06.00 og gjorde unna stallarbeidet sammen med Karoline og Vincent. Barbro fikk kjørt et par hester, men det var synd minusgradene hadde satt sine spor i skogen (steinharde løyper). Etter en lang siesta (trengte det før helgen) kjørte vi sammen med Karoline og Jean-Charles til Vincennes på kvelden. Der var det auksjon og salgsmesse i spillehallen med en rekke boder. For folk med hesteutstyrdilla må dette være paradis. Her finner en virkelig alt, og i alle fargekombinasjoner. Jeg og Barbro gikk rundt i flere timer og tittet på ting og tang. Dessuten var det mange kjentfolk der ettersom de fleste nordmennene hadde kommet nedover samme dag, men jeg møtte også flere franskmenn og svensker som jeg er blitt kjent med på storløp rundt omkring.

Auksjonen som var i et telt ved siden av spillehallen fikk jeg (for å være helt ærlig) ikke med meg. Vi kom ganske sent, og det var mye å titte på i spillehallen. En hesteeier på stallen kjøpte dog ei rød 3-årsmerr ved navn Vava et eller annet. Denne eieren er for øvrig en av Rapide Lebels deleiere, men har flere hester hos Vincent. Vava er ei stor, langlagt merr som ikke har spesielt mye muskler eller fett på kroppen. Vincent skal prøve henne i ca to måneder, og dersom det ikke er noe å satse på, blir hun bedekket med Ready Cash til våren. Utover i kveldstimene ble det noen glass champagne i baren på stedet, og mye moro. Denne kvelden anbefales virkelig for de som besøker PDA i fremtiden.

Selv om det ble sent fredag kveld, må hestene ha mat og stell, og ca kl 05.30 var jeg på plass i stallen sammen med Karoline. Det var ganske lite å gjøre denne dagen, men Karoline og Vincent skulle dra i 11-tiden med Nene som skulle starte på Vincennes. Vi var så å si ferdig ved halv ti-tiden, derfor gikk jeg og tok en siesta da. Omtrent samtidig kom det en haug busser inn på Grosbois for omvisning, så det passet fint at et stk trøtt norsk jente gikk og la seg i et par timer. Jeg fôret lunsj i 12-tiden før jeg kjørte til Vincennes der jeg satte bilen på eierparkeringen. Nene startet i 2. løp, og kusk Dominik Loqueneux hadde uttalt at han kunne vinne med denne også. Derfor spilte jeg, men det gikk dessverre ikke veien denne gangen. Nene innledet fint i andre utvendig, men Dominik satte fart og overtok tet etter ca tusen meter, og det ble for tøft for Nene som endte uten premie. Resten av dagen ble det løp, spill og mat før det (som alltid) ble noen timer i stallcafeen på Vincennes etter løpene med champagne og trivelige folk. Fra lørdag til søndag bodde vi på hotell i Paris, og det ble mange timer med trivelige nordmenn på et utested/restaurant i nærheten av Notre Dame.

Nene Degli Ulivi IMG 1018
Nene og Dominik i løpet lørdag.
Så var det søndagen som stod for tur, Prix d'Amerique dagen. Begynte som seg hør og bør i Frankrike med et glass champagne før vi entret banen. Da jeg kom ut på publikumsplass ble jeg overveldet. Tusenvis av mennesker hadde stilt seg opp på tribunene og musikken runget over høytalleranlegget. Ikke teknomusikk eller det siste på NRJ, men majestetisk musikk som fikk opp stemningen til de grader.
Publikum IMG 2752
Publikum på Vincennes. Den gule gjengen er fanklubben til Vanika du Ruel.

Martha pa jobb IMG 2755
Norsk travjournalist på Prix d'Amerique for første gang.
Det ble litt rusling i hesteringen, men jeg fant fort ut at det var best å oppholde seg på presserommet med så mye folk rundt omkring. Da det nærmet seg hovedløpet (gikk faktisk såpass tidlig som fjerde løp, selv om det var ni løp denne dagen) gikk jeg ut igjen. For en stemning.. Det var kvadriljeoppvisning med majestetisk musikk, og publikum var absolutt med på notene. Tidligere har jeg sett bilder fra PDA uten å tenke over det, men å være der selv var virkelig stort. Da kvadriljen var over kom presentasjonen av hestene i rekkefølge, og fanklubbene på tribunen var i ekstase. Nedtellingen til løpet var også enorm. Det er vanskelig å beskrive, men må oppleves. Selve løpet var fullt av spenning hele veien. Det var posisjonsbytter hele veien, og da jeg så at Jean-Philippe Dubois hadde prikket ryggen til Ready Cash, var jeg nesten sikker på at Royal Dream kom til å vinne.

Som jeg skrev på min siste blogg før helgen hadde jeg en følelse av at Royal Dream kom til å stikke nesa først. Han stakk ikke bare nesa først, han var flere lengder foran Ready Cash i mål etter å ha speedet ham enkelt ned på oppløpet. Jeg hadde stor tro på Royal Dream, men glemte rett og slett å spille noen kroner på ham. Ergerlig da jeg senere så at han stod i sju ganger pengene. Ja ja, det er alltid tilfredsstillende å ha rett, og penger er dessuten ikke alt.

Minuttene etter målgang var minnerike. Banen var full av journalister og fotografer, og selv løp jeg nedover for å få noen blinkskudd av vinneren før det kom for mange fotografer i veien. Å se hvordan den store hingsten oppførte seg på tross av alt oppstyret var imponerende. Helt cool stod han der mellom hundrevis av pressefolk og brydde seg verken om det eller alt det andre oppstyret. Topphest..
Dubois meldte etter løpet at Royal Dream kommer til å konkurrere utover våren og sommeren. Tør vi håpe på å få se ham på Oslo Grand Prix i mai? Tenk å se den røde hesten krumme nakken og løfte i halen nedover oppløpssiden på Bjerke..

Royal Dream kaos IMG 1348
Fotografer løper overalt, men hesten bryr seg ikke. Selv ble jeg påløpt flere ganger..

Mandagen kom fort, men selv etter en herlig helg nytter det ikke ligge på latsiden. Nesten alle boksene i stallen ble halmet og selv kjørte jeg to joggeturer med henholdsvis Rivage og Vava, den nye røde merra på stallen. Været var nydelig, og senere på dagen kom et par nordmenn for å få omvisning på Grosbois. 
Rivage IMG 2770Nydelig vær på mandag. Her sitter jeg bak Rivage i skogen.

Og her er en film fra turen..

Tirsdagen var desto verre. Våknet natt til tirsdag med omgangssyke/matforgiftning. Ikke vet jeg hva det var, men å komme seg andre steder enn til do var nytteløst og jeg tilbragte mesteparten av dagen i senga. Ro og "dau" cola hjalp på magen, og det bedret seg mye mot kvelden. I dag onsdag har jeg vært slapp, men ikke verre at kroppen har fungert og jobbet som vanlig.

Inntrykkene fra Prix d'Amerique sitter fortsatt på netthinna, og jeg anbefaler alle å bestille en tur hit til neste år for å få med seg folkefesten.

Skjerf IMG 2777
Fått ny pynt på veggen etter Prix d'Amerique.

Martha.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
  1. Fyll inn Navn
  2. Fyll inn E-post
  3. Feil info
  4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013