En helt vanlig dag
Marimari (e Daguet Rapide) går på tredemølla en helt vanlig morgen.

En helt vanlig dag

Skrevet av: Martha Lindstad 23:41 04. februar 2013 , kategori: Øvrig

Marthas blogg: Til nå har jeg skrevet mest om hva som har skjedd her på Grosbois, og det har vært mye. Nå framover vil jeg fokusere på hva vi gjør i stallen, blant annet med trening og rutiner.
En helt vanlig dag starter kl 05.24 når vekkeklokka ringer for første gang. Det tar ca 20 minutter med diverse alarmlyder før jeg får dratt meg ut av senga. Klærne kommer på og jeg spiser en yoghurt på vei til stallen. Hestene får kraftfôr klokken 6. Vi fôrer med det svenske merket Krafft og hestene får en boks grov på morgenen (en boks er litt mer enn en liter tror jeg). De får spise i ro og fred mens jeg og Karoline tar ut trillebårer av vaskeboksen, bretter sammen tepper som har hengt til tørk, finner fram utetepper og lignende.

Slottet IMG 0846

Tidlig en morgen utenfor slottet. Jeg bor i rommet med vinduet lengst til høyre.
Er været ok går de fleste hestene ute i luftegården hver dag. Noen går sammen, mens andre går alene. Ettersom luftegårdene ikke er så store går de aldri flere enn to stykker sammen. Hestene som skal jogges eller gå på tredemølla går i luftegården, men de som skal trenes går kun på mølla på morgenen.
Lek i luftegarden Maleo As Nancy IMG 2633

Maleo As og Nancy Sco leker i luftegården

Vincent disponerer to luftegårder, så det blir litt bytting i løpet av dagen. Når de første hestene har kommet ut er det møkking av bokser som gjelder. De aller fleste her i Frankrike bruker halm i boksene. Det er av flere grunner; Flisa er veldig dyr her nede, i tillegg til at halmen isolerer boksene en del og hindrer at de bla ruller seg fast, slår seg når de ruller seg osv. Det er litt teknikk å måke halmbokser, men en kommer fort inn i det. Hestene får rent vann og høy når boksen er ferdigmåkt. Nå som vi har ti hester, møkker jeg og Karoline fem bokser hver. Vincent kikker over hestene på morgenen, tar av bandasjer og ruller disse opp.

Halmseng IMG 0833
Kanskje ikke så enkelt å se på bildet, men halmen er lagt opp langs veggene i hver boks.

Når vi er ferdige med møkkinga (stort sett rundt kl åtte) koster vi plassen og bytter vi hester i luftegårdene, og det hender geita på nabostallen, George, jager meg litt rundt på plassen. Deretter skifter vi til kjøreklær og begynner å gjøre klar hestene vi skal kjøre med. Hvor mange vi kjører i løpet av dagen varierer, men det blir en eller to stort sett. Iblant kjører bare jeg og Karoline, mens Vincent drar bort til den italienske stallen og hjelper til med kjøringa der. Blogg om trening kommer senere, men de går stort sett fort to ganger i uka, og rolig jogg ellers. Når vi kjører jogg kjører vi i skogen i 45 minutter. Må legge til at hestene her i Frankrike er veldig godt dresserte. Vi setter dem på plassen når vi skal klikke på vogna og de står bom stille til de får beskjed om å gå. Slik er det på nesten alle stallene her nede.

George IMG 0820
Grosbois' mest utspekulerte skapning, geita George på nabostallen. Her om dagen løp han mot meg i full fart og var helt gal. Jeg løp selvsagt og han kom etter i en vill fart. Endte med at jeg måtte stenge meg inn i en hesteboks. Han stanga meg for et par uker siden, og jeg vil nødig ha flere blåmerker. Han synes garantert det er superkult å jage meg..

Når treningen er ferdig gjennomført seler vi av og dersom vi har kun jogget svamper vi de. Ikke med vann, men med alkohol slik at de skal tørke fort. Jeg trodde alkohol ville ødelegge pelsen deres, men det ser ikke ut til at hestene tar skade av det (men kan legge til at det er ikke alle dager det er like godt å kjenne lukta). Vincent liker ikke at hestene skal fryse, og det er kun dersom det er flere varmegrader at vi spyler hele hesten. Har vi kjørt fort blander vi alkohol og varmt vann og svamper med dette. Hestene blir dog spylt opp til magen. Avhengig av temperaturene får de på seg ett eller to fleecetepper fra Finn-tack (som går over halsen), og blir deretter satt i boksen.

Kjører vi flere hester gjør vi det samme med disse. Deretter blir alle hester tatt inn fra luftegården, vi koster over plassen en gang til og fôrer deretter kraftfôr. De fleste hestene får to bokser Krafft Grov til lunsj. Når hestene har fått mat er det meg og Karoline sin tur til lunsj, i den herlige kantina på Grosbois. Det er rene herremåltidet en får servert her.
Ettersom jeg bare jobber i stallen til lunsj er jeg ikke med på ettermiddagen når hestene stelles, bandasjeres, blir møkket for en gang til og fôres. Jeg jobber i stedet med ting for Trav og Galopp-Nytt.

Lunsj IMG 2821
Vi blir nokså bortsjemte med god mat i kantina på Grosbois. Her er mandagens lunsj. Paté (med sylteagurk) som en smører på baguett, tomat og rødbeter til forrett. Kylling, spinat og potetmos til lunsj og Panna-Cotta til dessert. Tok dessuten med en youghurt til frokost i morgen. Trenger ikke store middagen når lunsjen ser slik ut :-)

I forrige uke ble jeg matforgiftet på tirsdag, og resten av uka var jeg meget forsiktig med hva jeg spiste. Var således slapp hele uka, men jeg ble bedre da helgen kom. Lørdag var jeg på Vincennes og så meget fine unghester i blant annet Atlas de Joudes (travet 13.9/2175) og Akim du Cap Vert (disket denne gangen, men hvilken lekker hest!).

I dag mandag har det stått en nettsak om meg på lokalavisas (Asker og Bærums budstikke) nettsider. Det ble en fin sak som jeg håper kan være litt reklame for både sporten og det å reise ut i verden. Det finnes veldig mye utenfor Norges grenser.. LES GJERNE ARTIKKELEN.


Forresten; Nå har jeg snart vært her i en måned. Hvor er tiden blitt av?

Martha

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
  1. Fyll inn Navn
  2. Fyll inn E-post
  3. Feil info
  4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013