Trening i Frankrike
Marimari (Karoline) og Mach Kronos (min pappa) kjører et rolig hurtigarbeid på banen nær stallen.

Trening i Frankrike

Skrevet av: Martha Lindstad 17:58 15. februar 2013 , kategori: Øvrig

Marthas blogg: Jeg har bare vært her i litt over en måned, men likevel skal jeg forsøke å fortelle litt om hvordan vi trener på Vincent Lacroix' stall på Grosbois og trening i Frankrike generelt.

Nå har jeg vært her i over en måned, og selv om det ikke er lenge kan jeg fortelle litt hvordan vi trener hest her nede. Franske trenere er generelt kjent for å trene langt hardere enn de skandinaviske, og det finnes både positive og negative sider ved det. Hestene som tåler det blir knallgode, mens det er nok mange som også faller igjennom. En kan jo begynne med å forklare at hestematriellet er så stort som man ikke aner. Nylig kunne du lese på tgn.no at Frankrike ligger på topp hva antall starthester angår. 16 350 starthester var det i Frankrike i fjor. Til sammenligning var det 5961 i Norge. Med så mange hester blir det en enorm bredde, samtidig som "bruk og kast"-metoden forekommer oftere.

Generelt sett trener franske trenere hardere (som nevnt), men også oftere. Her på Grosbois er det svært få luftegårder. De fleste stallene med 30 hester har to eller tre luftegårder, og det sier seg selv at ikke alle kan gå ute hver dag. Heller ikke alle har tredemølle/skrittemaskin, så hestene her blir kjørt oftere enn hjemme. Da er det skritte- eller joggeturer i 45 minutter til en time som gjelder. Her hos Vincent Lacroix har vi to luftegårder på ni hester, i tillegg til tredemølle, så det finnes alternativer i stedet for mosjonsturer.

Denne uken har sett ut slik for hestene som har trent (vi har noen som er sjuke og noen som er behandlet, så disse regner jeg ikke med). Mandag: Jogg i skogen i 45 minutter. Vet ikke eksakt hvor langt vi kjører, men det går på kryss og tvers i flatt landskap i skogen. De er så vidt varme under seleputa når vi kommer inn igjen. Tirsdag ble de trent. Ettersom tre av de som trener nå er forholdsvis nye (to av de har stått her litt over en måned, mens den andre kom etter PDA-auksjonen), har de trent rolig til nå. På morgenen går de enten på tredemølla eller i luftegården. Det er greit, særlig for hestene som kan være litt spreke. I luftegården går de ca halvannen time, mens på mølla går de fleste et program på 36 minutter med intervaller (stigning).

Først varmer vi i fem runder på 1000-meters banen nær stallen vår. Tempoet økes underveis i oppvarmingen, før vi kjører ut i skogen. Det er ca 5-600 meter vil jeg tro opp til rettbanen fra banen. Tirsdag fikk de fire intervaller i 1.40-fart på rettbanen i skogen. Den er 1000 meter lang, heller litt oppover den ene veien, og litt nedover andre veien, dog ikke mye. Mellom hvert drag skritter vi to runder rundt i enden, en snaut minutts pause. Selv synes jeg det er fantastisk å kjøre på rettbanen. Den tar liksom aldri slutt, og når sola skinner er det en herlig opplevelse å kjøre der. Denne gangen gasset vi litt ekstra de siste 200 metrene i det tredje draget (med Maleo og Vana), mens det siste draget var rolig. Med Mach og Rivage gasset vi litt i det siste draget, men Mach fikk problemer og holdt på å gå over i passgang. Han har ikke det rette treningsgrunnlaget enda ettersom han tapte seg mye da han var i Normandie på "ferie", om man kan kalle det det.. Når vi er ferdige med økta, jogger vi tilbake til stallen og jogger/skritter ned noen runder i manesjen (innendørs-banen).

Chateaubanen IMG 6732
Chateau-banen som ligger like ved stallen vår. Det finnes også en stor bane (15-1600 m?) med en liten bane (1000 m) innenfor på Grosbois, men vi kjører mest her.

Mari og Mach IMG 6769

Marimari (Karoline) og Mach Kronos (pappa) jogger ned etter endt hurtigarbeid.

Karoline kjører med GPS-klokke slik at vi har kontroll på farten underveis i intervallene. Treningen varierer for øvrig med rettbane og heat på banen. Hestene har gått begge deler om hverandre til nå. Noen ganger går de ett heat, blir satt inn på boksen etter det første og går ett til om lag tjue minutter senere. Det hender også vi setter de på boksen etter oppvarming før vi trener. Dog har jeg ikke klart å finne noe spesielt system for når vi gjør det og ikke. Nå har vi også trent for det meste rolig den siste tiden, og så vidt jeg har forstått får de pause mellom heatene når det skal trenes hardt.
Tilbake til dagene. Trening var på tirsdag. Onsdag fikk disse hestene fri, gikk enten i luftegården eller på tredemølla. Torsdag fikk de en ny joggetur på 45 minutter i skogen, mens fredag var det ny treningsøkt. To av hestene gikk heat på banen (er ikke helt sikker på hvordan de kjørte), mens de andre fikk intervalldrag ved Boissy-muren. Dette er en rett treningsløype som går langs den ene muren inne i skogen. Den er 1800 meter lang, og underlaget er tyngre enn på de andre treningsveiene i skogen. Denne gangen skulle de bare ha en rolig treningsøkt, og ettersom muren ligger 3-400 meter fra stallen kjørte vi rett dit. Jogget rolig det første draget på 1800 meter, skrittet deretter ca 150 meter før vi snudde og jogget tilbake mot muren. Kjørte deretter ett drag i ca 2.00-fart i omtrent 1500 meter før vi ga på de siste 2-300 metrene. Skrittet ca halvannet minutt, snudde og kjørte ett drag til uten speeden på slutten. Denne gang kjørte vi mellom 1.40-45. Skrittet på ny ca halvannet minutt og kjørte ett drag til i 1.40-45-tempo med speed til slutt. Jogget deretter tilbake til stallen og skrittet et par runder i manesjen.

Manesjen IMG 2848
Manesjen, den 3-400 meter lange banen under tak blir ofte brukt til å jogge/skritte ned etter treningsøkter, eller så kjører vi her når det regner/er hardt i skogen.


Selv synes jeg ikke treningen jeg har opplevd til nå vært så veldig hard, men jeg har stort sett vært med og trent hestene som ikke er i løpsform, derfor har det vært roligere. Å sitte å se på de andre trenerne som trener på banen og rettbanen er derimot fascinerende. De kjører, og kjører og kjører. Hestene får ikke noe gratis for å si det slik. Spesielt Franck Leblanc og Jean Michel Bazire trener hestene hardt, hardere enn noen i Skandinavia, men så er det bare å titte på resultatene også.. Hadde jentekveld med et par jenter her om dagen, og da kom vi innpå samtaleemnet trening. Er ei svensk jente som jobber for Timo Nurmos og har tre-fire hester her under meetinget. Hun sa følgende: "Timo er kjent for å være blant de trenerne som trener hardest i Sverige, men når jeg kommer på banen for å kjøre mine hurtigarbeid i 1.17-tempo ser franskmennene bare dumt på meg". Jeg husker jo selv da jeg var med Franck Leblanc og kjørte hurtig for et par år tilbake. Hestene gikk både to og tre heat da de trente, og det var ikke noe lusetempo for å si det slik..

Jeg har forsøkt å fortelle om hva jeg har opplevd her til nå, men det er ikke enkelt å skrive om treningen når en bare har vært i litt over en måned. Hva som likevel må nevnes er at de franske hestene er langt tøffere i "skallen" enn de skandinaviske hestene. De tåler utrolig mye både i form av tøffe løp og trening, men det er sannsynligvis noe de også er blitt etter tøff trening det meste av livet. Skulle vært interessant å se noen av hestene som går poengjakter hjemme i trening hos en av de franske trenerne.. Om de hadde blitt tøffere eller om de rett og slett hadde "falt igjennom".

Jeg har med meg hjelmkamera nedover hit, men har hatt litt problemer med installeringen. Når dette er på plass skal jeg filme det under treningsøktene, både joggeturer i skogen, hurtigkjøring på banen og intervaller på rettbanen. Jeg har dessverre ingen bilder fra rettbanen i og med at jeg ikke kan ta bilder mens jeg kjører. Derfor kan dere jo se på videoen fra da Maharajah gikk intervaller på rettbanen her vinteren i fjor.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
  1. Fyll inn Navn
  2. Fyll inn E-post
  3. Feil info
  4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013