Auksjonsdrama – reiste med solgt hest
DNTs auksjonsansvarlige Tron Gravdal fikk en vanskelig situasjon å løse i går kveld. Foto: hesteguiden.com

Auksjonsdrama – reiste med solgt hest

Skrevet av: Truls Pedersen 08:27 08. september 2018 , kategori: Øvrig

En av hestene i gårsdagens auksjon ble tatt med hjem til oppdretter etter at den ble solgt, og mot kjøpers og DNTs vilje. Det kan ende i rettsak.

Det var da katalognummer 4 Diva Mirchi kom i ringen at dramaet startet. Budgivingen gikk tregt, men tok seg opp i over 50 000 kroner for Raja Mirchi-datteren. På 55 000 kroner falt klubba til auksjonarius. Det utløste heftige protester fra oppdretter Per Gunnar Roos som satt helt til venstre i auksjonssalen for auksjonarius. Han mente at han hadde ropt hesten tilbake før klubba falt.

Per Gunnar Roos reagerte meget sterkt på det som skjedde, og diskusjonen startet med én gang inne i auksjonsteltet. Den fortsatte utenfor og kulminerte med at Roos lastet opp begge de hestene han hadde ute på auksjonen og reiste hjem til Mogreina like nord for Oslo. 

Her er Per Gunnar Roos sin versjon av saken

– Jeg hadde plukket ut Diva Mirchi som én av flere hester jeg kunne tenke meg å kjøpe for fetteren min, om prisen ble rett,. Jeg hadde min fetter på telefon og vi synes prisen ble rett for Diva Mirchi og fikk tilslaget på 55 000 kroner. Jeg skjønte det ble bråk i etterkant og da jeg gikk for å kvittere ut hesten, møtte jeg Per Gunnar Roos i sekreteriatet og han var mildt sagt oppbragt. Han enset ikke meg og jeg skjønte at her kunne det bli problemer. Etter samråd med min fetter som kjøpte, så valgte vi ikke å gå tilbake på transaksjonen. Vi hadde ikke gjort noe galt og vil gjerne ha hesten. Så fikk jeg beskjed om at hesten var forlatt auksjonsområdet, og det er naturlig nok ikke noe gøy å få beskjed om når man har kjøpt den. Nå overlater jeg til DNT å løse situasjonen, sier Erik Killingmo.

– Det er en veldig kinkig situasjon, sier auksjonsanansvarlig Tron Gravdal. Han fortsetter:

– Vi har video av hele seansen fra flere vinkler, og vi har veldig gode bilder. Det er foreløpig bare jeg som har sett på den, men vi trenger flere som vurderer situasjonen.

– Hva ser du?

– Det kan synes som om Per Gunnar Roos gir tegn til budmottageren ved 2. Samtidig sveiper budmottageren over resten av sitt ansvarområde i auksjonsteltet for å se etter andre budgivere. Det er umulig på videoen å avklare om Roos gir muntlig beskjed om budet også, men tegnet kommer nok ikke før auksjonarius sier «andre gang». Det er sent i budprosessen og det gjør at en naturlig treghet mellom budmottager og auksjonarius gjør at klubba faller. Slik er auksjonene. Det var flere andre som bød akkurat i det klubba falt, eller like før, men smeller det, så smeller det. Da er hesten solgt. Det er auksjon. I dette konkrete tilfellet skal vi selvfølgelig sjekke ut mer før vi konkluderer. Det er vårt ansvar som formidlere. Jeg har også snakket med folk rundt Roos som sier at han prøvde å få kontakt med budmottager før han ga tegn, men ikke klarte det, så dette er ingen opplagt sak, sier Tron Gravdal.

– Hvordan forholder dette seg juridisk i forhold til eierskap på hesten?

– Det er blant de tingene vi må avklare. Normalt sett er hesten solgt i det hammerslaget faller. Da skifter den eier. Erik Killingmo gjorde alt korrekt. Han bød, og gikk deretter inn i sekreteriatet der han kvitterte for hesten. Teknisk sett kan det synes som om Per Gunnar Roos har reist avgårde med en solgt hest, altså en hest som etter auksjonsreglementet tilhører en annen. Jeg konkluderer dog ikke. Dette må flere inn og se på. Foreløpig er Diva Mirchi hjemme hos oppdretter Per Gunnar Roos. Det kunne vi ikke forhindre, sier Tron Gravdal.

– Hva med katalognummer 78 Jane Cosmic som ble med hjem?

– Der er reglementet slik at om en hest strykes uten veterinærattest, så er det i utgangspunktet 20 000 kroner i gebyr. Men dette vil bli vurdert i samme med hele sakskomplekset. Det må gjøres en utredning på hva som er skjedd, og så må vi konkludere. Det blir tatt kontakt med alle parter her, for å finne en løsning, sier auksjonsansvarlig Gravdal.

PG Roos 1201
Per Gunnar Roos reiste hjem med begge sine hester i protest over at han mener at budet på Diva Mirchi ble oversett. TGN-foto/TGP

Stig Flåta MG 2626
Dette er prosessen. Budmottager (denne budmottageren har ikke med saken å gjøre), mottar bud, gir tegn med sin nummerstang, som tegn til auksjonarius. Foto: hesteguiden.com

Kurt Hella
Auksjonarius mottar bud fra budmottagerne og er den bestemmer når salget er gjennomført. Det er når klubba faller. Foto: hesteguiden.com

Kommentarer (1)

 • Terje

  Terje

  08 september 2018 at 10:52 |
  Har bare en kommentar, erre mulig!

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013