Strengere regler enn i idretten
Lionel og Gøran Antonsen på innerbanen på Yonkers i går. New York-banen har et bedre dopingregelverk enn i mange humanidretter. Foto: Equus Media/Even Elvenes

Strengere regler enn i idretten

Skrevet av: Truls Pedersen 09:56 11. oktober 2018 , kategori: Øvrig

Lionel er på plass i USA og Gøran Antonsen bedyrer at han bare skal få vann, høy og havre. Men er det egentlig så slappe dopingregler i USA for travsporten? Faktum er at idretten i Norge har slappere regler på mange områder.

Gøran Antonsen fortalte til Equus Media at han ikke skulle gi Lionel noen form for medisinering i forkant av VM på Yonkers lørdag. Og da er det lov å gi mye som ikke er lov i Norge.

Les Gørans uttalelser her

Mange i Norge virker å ha oppfatningen om at det er lovløst på dopingfronten i travsporten i USA. Det er det jo ikke! Reglene er slappere enn her hjemme, men ikke på noen måte lovløst.

Her er noen av «sakene» man kan gi lovlig, samt karensfrister og grenseverdier

Vi ser det er 48 timers karenstid på DMSO. Det er en ganske beskjeden karenstid på 48 timer på det smertestillende stoffet Flunixin (Banamine), men den er likevel langt høyere enn i human idretten der man kan smertestillende medikamenter tett opptil konkurranse. I norsk travsport er karenstiden på dette stoffet 14 dager.

Interressant er det dog når vi kommer til Clenbuterol. Som du kan se av oversikten over, har man 14 dagers karensfrist på Clenbuterol – også kjent som Ventipulmine – men det er bare for hester som kommer tilbake etter minst 30 dagers pause, Skal man gi Clenbuterol til løpshester i staten New York, må det gis en av veterinær som kan dokumentere at hesten har et respirasjonsproblem.

Skilandslags-diskusjonen
Clenbuterol inneholder samme aktive substans som astmamedisinen salbutamol (ventoline) som blir så mye brukt – og kritisert i forbundelse med Norges skilandslag. Det var dette stoffet som for eksempel Martin Johnsrud Sundby ble tatt for å ha overdosert. De aktive substansene i dette kalles Beta 2-stimulerende. De brukes av skiløpere, sylkister og flere andre idrettsutøvere.

I hestesporten i USA ble bruken av Clenbuterol strammet kraftig inn på for mange år siden, da man oppdaget at det både hadde en anabol og en bronkieutvidende effekt.

– Salbutamol og lignende stoffer er ofte omtalt som astmamedisin i Norge. Men de kan virke andre steder i kroppen også, ikke bare i lungene. De kan virke i skjelettmuskulaturen og stimulere til muskelvekst. Man blir sterkere, sier Jørgen Jensen til VG. Han er professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole (NIH). Ifølge Jørgen Jensen er «forskjellen» at virkestoffet i clenbuterol sitter lengre i kroppen enn i salbutamol.

Alt dette kan være viktig å ha med seg når man snakker om amerikanske dopingregler. De er ikke håpløse. De er slappere enn her hjemme, men de er på mange måter langt sterkere enn i human idrett. Så gjelder det også for amerikanske anti-doping myndigheter å jakte de stoffene man ikke har karensfrister for. Travsporten er i blant for dårlige på å markedsføre hvilken streng anti-doping praksis man i realiteten har!

 

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
  1. Fyll inn Navn
  2. Fyll inn E-post
  3. Feil info
  4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013