Veikle Balder: – Vi er skuffet over fravær av «gulrøtter» i avlsplan
Fredrik Eng (til venstre) er leder i Veikle Balder. Her på seremoniplass etter finalen i Veikle Balder cup i fjor der avdøde Ness Tjo Edel gikk til topps. Foto: hesteguiden.com

Veikle Balder: – Vi er skuffet over fravær av «gulrøtter» i avlsplan

Skrevet av: Kristine Kihle 16:51 15. februar 2019 , kategori: Avl

DNT har fått 24 høringsuttalelser på utkastet til ny avlsplan for kaldblodshester. Veikle Balder står bak en av disse. Kaldblodsforeningen er skuffet over at det ikke er funnet rom for stimulerende tiltak.

I høringssvaret står det følgende: «Veikle Balder vil kun støtte forslag som i hovedsak stimulerer til «riktige« bedekninger. Det er ikke dermed sagt at man ikke skal regulere. Det ser vi at man i noen grad må gjøre. Men, hovedvekten må legges på stimulans og det må DNT finne midler til. Bakgrunnen for dette er at vi frykter at for mange «negative tiltak» vil påvirke populasjonsstørrelsen i negativ grad. Vi ser, med skuffelse, at det ikke er funnet rom for stimulerende tiltak i denne avlsplanen».

Fredrik Eng er foreningens leder. Doktoren fra Elverum har ledet arbeidet med å evaluere forslaget som ble sendt ut på høring i fjor høst.

– Hva er deres forslag til stimulerende tiltak?

– Det finnes flere ulike tiltak uten at jeg har lyst til å gå inn på noen konkrete forslag. Det viktigste er at kaldblodsrasen blir tilgodesett med mer midler. DNT må rett og slett bruke mer penger på kaldblodshesten. Se hva som skjer i Sverige. Vi er i ferd med å bli akterutseilt. Derfor trenger vi økte premier og mer oppdretterpenger. Spesielt til de oppdretterne som lager individer som vi vil ha i populasjonen. Vi ser at vi ikke kommer helt utenom restriksjoner, blant annet i kvoter ettersom dagens ordning er tilpasset en mye større populasjon, men det aller viktigste er å stimulere til oppgang. Vi er skuffet over fravær av «gulrøtter» i utkastet.

Videre i høringssvaret står det: «Veikle Balder er av den oppfatningen at kåringsnemndas arbeid de siste år i alt for liten grad har tatt hensyn til innavlsutviklingen. Det er tatt for mye hensyn til prestasjoner. Vi synes derfor at kåringsbestemmelsene bør revideres i større grad. Vi foreslår at personene i nemden byttes ut med jevne mellomrom slik at nye tanker og ideer kan komme til».

hellinfaxen_kaaring.jpg

Veikle Balder er ikke fornøyd med at den samme kåringsnemden sitter i år etter år. Her vurderer de Hellin Faxen (e Järvsöfaks) mens de står inne i hengeren på grunn vinterværet på kåringen i 2013. TGN-foto/KK

– Hva legger dere i dette?

– Jeg vil ikke kritisere de som sitter i kåringsnemden i dag, men det er tilført veldig lite nytt blod de siste årene. Det er bare å se på hvor mage Moe Odin- og Järvsöfaks-sønner som er blitt kåret. Fornyelse er bra, blir en nemd sittende for lenge, blir det liten plass til nye tanker.

Når det gjelder innavl støtter Veikle Balder tiltaket med at hingster med tettere avlsmønster enn 3+3 ikke kåres. Det betyr at en hest som 3-årstalentet Rappstjernen ikke vil blir kåret med en 3x2-krysning på Elding som var avlschampion i Norge fra 1998 til 2007. Veikle Balder understreker at dette punktet i avlsplanen ikke bør ikke ha tilbakevirkende kraft.

– Vi ser at det trengs. Derfor har vi støttet forslaget, uten at vi har uttalt oss noe mer om det, kommenterer Eng.

Veikle Balder støtter også at mankehøyden på kårede hingster skal være over 148 centimeter.

– Ja, det mener vi er helt riktig. Kaldblodshesten er i ferd med å bli en liten hest, og det bør komme klart fram at en kaldblodshest skal være over 148 på manken, sier Eng.

veikle_balder_styret_0389.jpg
Deler av Veikle Balder-styret i Sikkilsdalen i fjor sommer. Det var her det systematiske avlsarbeidet startet for 151 år siden. Fra venstre: Egle Morstad, Vidar Arnesen og Lasse Holmen. TGN-foto/KK

Veikle Balder mener også at det må komme tydeligere fram at Det Norske Travselskap/Svensk Travsport nå har det fulle ansvar for rasen. Foreningen er forøvrig i en litt spesiell situasjon, ettersom to av styremedlemmene sitter i avlskomiteen som har vært med og utarbeidet forslaget. Nestleder Målfrid Vatne og Vidar Arnesen deltok derfor ikke i arbeidet med høringsuttalelsen av habilitetshensyn ifølge foreningen. Styreleder Fredrik Eng erklærte seg inhabil i et av de store underliggende spørsmålene i avlsplanen, og nemlig kvoter. Fredrik Eng eier avlshingsten Dotterud Teddy med sin bror. Foruten disse tre har følgende vært med og utarbeidet høringssvaret: Lasse Holmen, Egle Morstad, Kjersti Løvseth og Stine Marlen Bendiksen.

– Vi har mottatt noen klager fra medlemmer på at vi ikke har hatt en høring i foreningen, men det synes ikke vi var riktig. Det er DNT som har dette ute på høring, ikke Veikle Balder. Derfor var det ikke naturlig for oss å gjøre det. Vi har derimot bidratt med et eget innavlsseminar på klasseløpshelgen. Der ble det viktigste spørsmålet i avlsplanen diskutert. Når det gjelder denne høringsuttalelsen føler jeg vi har håndtert den på en god måte. Vi har et beslutningsdyktig styre mellom generalforsamlingene som står godt bak denne høringsuttalelsen, sier Eng.

Hele høringsuttalelsen til Veikle Balder finner dere her

Målet til DNT er at den nye avlsplanen skal gjelde fra avlssesongen 2020. Det betyr at den må være vedtatt innen 30. juni i år. Endringer i avtalen skal godkjennes av begge avtaleparter (ST og DNT). Mattilsynet kan komme med innsigelser. De har 90 dager fra de mottar planen til gjennomsyn. Av de 24 innspillene som har kommet inn, er det tilbakemeldinger fra både lag, forbund, privatpersoner og samarbeidende organisasjoner.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
  1. Fyll inn Navn
  2. Fyll inn E-post
  3. Feil info
  4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013