DNTs sjefsveterinær: – Stell ekstra godt med de drektige hoppene
DNTs sjefsveterinær Anne Wangen anbefaler å stelle ekstra godt med de drektige hoppene, slik at de opprettholder en god immunstatus. Foto: Astrid Engevold

DNTs sjefsveterinær: – Stell ekstra godt med de drektige hoppene

Skrevet av: Kristine Kihle 16:00 25. mars 2019 , kategori: Avl

Drektige hopper er utsatt for virussmitte. DNTs sjefsveterinær Anne Wangen mener det er all grunn til å tenke smittevern, selv om det virker som herpesutbruddet er over.

De siste ukene er det ikke meldt om nye tilfeller av herpesvirus (EHV-1) i Norge. Herpes er fryktet fordi det kan slå ut i lammelse hos hesten. Kort oppsummert: To ridehester fra ulike staller i Bergen, som har hadde hatt kontakt, er de eneste som er bekreftet smittet med den nevrologiske formen av viruset. Hesten i Bergen, ble avlivet. Den andre hesten, som var på Bjerke Dyrehospital, er symptomfri og står i karantene. Det var denne hesten som hadde deltatt på Norwegian Horse Festival på Lillestrøm i februar. Norsk Hestesenter åpnet dørene igjen i dag, etter en selvpålagt stenging som et smitteforebyggende tiltak.

Les også: Starum åpner dørene igjen

– Det er for tidlig å fastslå at faren er over, selv om det kan se slik ut. Herpesviruset er i hestepopulasjonen. Det som gir bekymring er at Eqvint Herpes Virus (EHV-1), også kan forårsake abort eller at fullbårne føll fødes svake og ikke levedyktige. Drektige hopper er utsatt, sier Anne Wangen, sjefsveterinær i DNT.

– Hva kan bør man gjøre for å skjerme hoppene?
– Nå som det nærmer seg føllingstid er det ekstremt viktig å skjerme hoppene for smitte. Jeg anbefaler å stelle ekstra godt med de drektige hoppene, slik at de opprettholder en god immunstatus. Det anbefales å vaksinere drektige hopper i 5., 7. og 9. drektighetsmåned, men det er jo for sent nå. I tillegg kommer alle de allminnelige smittevernstiltakene som god hygiene. Vask av hender, fôrbøtter, vannkar og børster der dette brukes på flere hester. Det er heller ikke noe vits å la hestene «mulehilse», snuse på hverandre eller andre hesters avføring. Den vanligste smitteveien for EVH-1 er dråpesmitte. Isoler nyankomne hestene den første tiden, og vær forsiktig med fellestransporter, spesielt om man ikke vet hvilke andre hester som er med.

tangen_sara.jpgEqvint Herpes Virus (EHV-1) kan forårsake abort eller at fullbårne føll fødes svake og ikke levedyktige. TGN-foto/KK

– Skulle noen oppleve at hoppa aborterer eller mister føllet, er det viktig å ta prøve av fosteret for å stadfeste om det er snakk om EHV-1 eller ikke. Det er også viktig å kvitte seg med dette på en forsvarlig måte da det er ekstremt smittefarlig materiale. Hoppa vil også skille ut mye virus i etterkant. Det er også viktig å informere hingsteholder om det som har skjedd, slik at avlsstasjonen kan ta forhåndsregler når hoppa skal insemineres på nytt, påpeker  Anne Wangen.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
  1. Fyll inn Navn
  2. Fyll inn E-post
  3. Feil info
  4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013