Smedshammer slår tilbake
Trond Smedshammer svarer på beskyldingene om overdreven piskbruk. TGN-foto/TGP

Smedshammer slår tilbake

Skrevet av: Truls Pedersen 19:43 05. august 2018 , kategori: Utland

Trond Smedshammer har fått kritikk for bruken av pisken på oppløpet bak Phaetosive i Hambletonian Oaks i går. Smedshammer brukte pisken på Phaetosive et 20-tall ganger på oppløpet. De siste 4-5 gangene var et snakk om enhåndsslag. Situasjonen har medført en storm på sosiale medier mot nordmannen. Nå slår totningen bokstavelig talt tilbake.

– Det er ikke uvanlig at folk hjemme vet best om sporten i USA og har alt vettet når det gjelder travsporten. Jeg har ingen problemer med å forsvare meg over beskyldningene, sier Trond Smedshammer.

– Du synes ikke et 20-talls slag med pisken på oppløpet er vel mye?

– Da må du se på hvilke slag som benyttes. Jeg holder én tom i hver hånd og slår kjappe slag uten særlig kraft. For å få slag som virkelig svir for hesten, må du ta tommene i én hånd og hente fart med pisken bak skulderhøyde. Det er ikke lenger lov i USA og det er bra. De slagene jeg gir Phaetosive med én tom i hver hånd, er ikke verre enn det man gir med tommene i Norge. Men jeg medgir at jeg normalt ikke driver så mye, men på en stordag som i går kommer adrenalinet og man kjører for å vinne, innenfor regelverket.

– Det er vel hardere med pisk?

– Det er bare tull! Jeg er så lei av den skinnhelligheten vi opplever hjemme i Norge. Det er ofte mye styggere kjøring uten pisk hjemme. Man rykker i tommer, sparker og klyper. Med en pisk blir det bare tydeligere. Men folk vil bli lurt, slik har det alltid vært. Gjengen som sitter på Facebook er som regel best i alt. De burde bruke mer tid på å være ute og trene hestene sine istedet. Det er rart at de som sitter på Facebook og er eksperter på alt, sjelden har noen resultater å vise til selv. De har aldri konkurrert på dette nivået, og med det adrenalinnivået som er da. Jeg husker Stig H Johansson var her borte og drev Victory Tilly etter amerikanske regler. Da fikk han voldsom kritikk hjemme, Det samme med Åke Svanstedt i fjor da han vant Hambletonian med Perfect Spirit. Da ble det storm for hans driving hjemme, men det var innenfor regelverket i USA. Vi må jo kjøre etter det amerikanske reglementet, selv om vi er skandinaver.

Se Hambletonian Oaks her:

– Angrer du virkelig ikke på noe av oppløpskjøringen i Hambletonian Oaks?

– Jo, jeg kunne latt være de siste enhåndsdrivingene. Manchego hadde vi ikke hentet inn og jeg kunne spart meg det, men vi kjørte om Hambletonian Oaks og som sagt så blir man blir man ivrig, adrenalinet koker og man vil vinne. Det er fort gjort å miste hodet på slike stordager. Åke Svanstedt gjorde det i fjor og i går, da han kjørte på meg. Og han er en av sportens mest rutinerte. Utover det med enhåndsslagene, angrer jeg ingenting. Vi har regler som vi forholder oss til, det gjorde jeg.

– Fikk du bøter for drivingen din i Hambletonian Oaks?

– Nei, ingen bot og ingen reaksjon fra dommerne.

– Er det fritt fram for driving i USA?

– Nei, på ingen måte. Det er strammet inn mye de siste årene, og det er bra. Bankingen man så på slitne hester før, er borte. Nå er det lov å drive hester som avanserer, men man må legge vekk pisken om hesten er sliten og faller bakover. Om ikke får man straff.

– Er du glad i dyr, eller er hester bare et redskap?

– Jeg tror ikke det er mange som liker dyr bedre enn meg. Man kan ikke drive som travtrener om man ikke liker dyr. Jeg er svært opptatt av at hestene skal ha det bra, jeg har hunder og geiter og en rekke andre dyr hjemme på gården som trives utmerket. Dette er en diskusjon som bør handle om regelverket og ikke oss som kjører etter det. Det er en uting at enkeltpersoner starter diskusjoner uten at man har det rette bakteppet for det som skjer. Det er hele tiden noe negativt som skal trekkes fram. Det er leit.

– Hvordan er det med Phaetosive i dag?

– Hun har det utmerket. Hun er ute i luftegården, og sprang ut med halen i været i dag tidlig etter å ha fått noen gulrøtter. Hun ser ikke ut til å tatt like mye skade som norske medier og sosiale medie-eksperter, sier Trond Smedshammer.


Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013