Kaldblodshest til USA som avlshingst
Lesja Kongen reiser til USA som avlshingst! Foto: hesteguiden.com

Kaldblodshest til USA som avlshingst

Skrevet av: Truls Pedersen 06:59 13. september 2018 , kategori: Øvrig

Kaldblodstraveren og nestenmillionæren Lesja Kongen er på vei til USA som avlshingst!

Sønnen til Lome Kongen tjente nesten én million kroner i karrieren. Det var Øystein Tjomsland som ropte inn Lesja Kongen for 100 000 kroner på Klasseløpsauksjonen i 2011. Tjomsland trente Lesja Kongen stort sett gjennom hele karrieren. Også da han vant Kaare Krosbys minneløp som 3-åring.

Nå er Lesja Kongen solgt til USA der han skal bli avlshingst for Amish-kulturen i delstaten Indiana. Der skal han lage såkalte «buggy-hester» – hester som Amish – kjører til og fra jobb, butikk, skole og andre gjøremål med.

Les hele den fantastiske historien i TGNs papirutgave i dag, der mannen som har kjøpt Lesja Kongen forteller hvorfor han har valgt den norske kaldblodshesten som avlsdyr.

Her kan du lese saken elektronisk

Hva er Amish-kulturen:
Amish er en gruppe av meget tradisjonstro kristne. Amishene er kjent for å leve i et bondesamfunn preget av et meget enkelt liv, enkle, tradisjonstro klær, og motvilje til å tilpasse mange av bekvemmelighetene til moderne teknologi, som strøm og biler.

Amish-kulturen stammer fra Tyskland og Sveits. I dag snakker de fleste tradisjonelle etterkommerne av disse amishene et eget språk kalt «Pennsylvania-tysk». Man regner med at det er over 250 000 Amish i USA, og antallet er økende.

Amish-samfunnet er basert på at alle hjelper hverandre. De avslutter formell utdannelse etter åttende klasse når elevene er i alderen 13 til 14 år. Bondelivet, manuelt arbeid og ydmykhet verdsettes høyt og de fleste går over i manuelt arbeid etter skolen.

I motsetning til andre kristne grupper har ikke amisher tradisjonelle kirker, men i stedet gudstjeneste hjemme hos hverandre. Det er bare gudstjeneste annenhver søndag, de andre søndagene er til hvile.

På gudstjenestene bruker man hest og kjerre som framkomstmiddel og det kan stå flere titalls ekvipasjer parkert i gårdsplassen på den gården der gudstjenesten blir avholdt.

Amish
Hester som kan brukes til dette formålet, skal Lesja Kongen avle i USA. TGN-foto/TGP

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013