Fra Amish-kusk til verdensrekord
Ex-amish Verlin Yoder sjokkerer trav-USA med sine resultater. I natt satte hans 2-årshoppe verdensrekord. Foto: Skjermdump

Fra Amish-kusk til verdensrekord

Skrevet av: Truls Pedersen 07:38 14. september 2018 , kategori: Utland

I går fortalte vi om Lesja Kongen som drar til USA for å bli far til Amish-hester. I dag skal vi fortelle om en spesiell Amish-kar som er gått ut av kulturen. Han bor i en bobil og blitt en av USAs beste travtrenere. I natt satte han en fantastisk verdensrekord.

Verlin Yoder er født og oppvokst i Amish-kulturen. Da han var 25 år, brøt han og kona ut av Amish-kulturen, hvilket normalt også medfører at man bryter med familien og alle venner i Amish-sekten.

Kaldblodshest til USA som avlshingst

– Det var tøft. Spesielt ble faren min og svigerfaren min opprørt. Det er tøft, men både jeg og min kone ville ut, sier Verlin Yoder i et intervju med avisen IndyStar. Yoder begynte å jobbe på fabrikk. Travsport var ikke for ham da.

– Som barn hendte det ofte at vi møtte hverandre på kvelden og kjørte om kapp med «buggy-hestene» våre. Vi fikk ikke lov av foreldrene, men gjemte oss bort på en landevei eller ute aav syne for dem. Så kappkjørte vi. Men travsporten fikk jeg ikke øye for før lenge etter at jeg og min kone forlot Amish-kulturen, sier Verlin Yoder. Det var først etter at han ville ha en hobby etter jobb, at traveren kom inn i bildet.

Suksess direkte
– Jeg kjøpte noen hester I 2003, som vi startet opp med på travbanen i 2004. Allerede første året tjente vi 100 000 dollar og jeg tenkte at dette var jammen lett! I 2005 sluttet jeg på fabrikken og ville leve av hestene. Det ble ikke så lett, og 2005 og 2006 var tøffe, men så snudde det igjen, sier Verlin som i Yoder har et veldig typisk Amish-navn. Kulturen stammer fra Tyskland og Sveits og tyskklingende familienavn går igjen. Amish snakker også en gammel variant av tysk seg i mellom.

Ikke ett år etter debuten i 2004 har Verlin Yoders hester tjent under 175 000 dollar. I 2011 satset han fullt ut. Kjøpte en gård i Florida og flyttet ditt med kone og barn. Allerede i 2013/2014 betalte det seg da Yoder fikk fram elitehesten Natural Herbie som blant annet vant VM på Yonkers og henviste Commander Crowe til annen.

Sommerhalvåret tilbringer Verlin Yoder i en bobil på Hoosier Park er han har starthestene oppstallet. Reiser hestene for å starte et sted, følger bobilen og Yoder med. Han er eier, kusk, trener og stallmann. Vinner hestene et stort løp, hender det ofte at Yoder kjøper et 30-talls pizzaer og deler med de andre aktive i stallringen!

Se et 2015-intervju med Verlin Yoder her

I natt var Verlin Yoder på farten. Han hadde tatt den lange veien til 800-meters banen Saratoga Raceway i New York for å starte sin ubeseirede 2-årshoppa Woodside Charm. Hoppa gjorde et helt fantastisk løp og vant på verdensrekorden 10,7. Trond Smedshammer hang på så godt han kunne med sin topphoppe Windevie og ble annen på topptiden 11,0, men kom i skyggen av Yoders Woodside Charm.

Se det fantastiske løpet her. Trykk «13» for dag og deretter «5» for løp.

Elsker mat, og mat elsker ham
Woodside Charm tok nå sin fjerde seier på fire forsøk og må regnes som USAs beste 2-årshoppe. Hun er etter Chapter Seven og Muscles Yankee-datteren Fireworks Hanover. Det gjør henne til en søster av avlshingsten og Hambo-toeren (Muscle Hill vant) Explosive Matter. I alle de fire startene Woodside Charm har gjort, har hun vunnet på tider bedre enn 12,0.

Verlin Yoder har i år startet 78 ganger med hestene sine. De har tatt 21 seirer og tjent en halv million dollar, eller drøye fire millioner kroner. Det gir en seiersprosent på 26,9!

Verlin Yoder er ingen lettvekter. Hans vekt har stundom ligger rundt 100 kilo, selv om han har slanket seg de siste årene. Likevel insisterer han på å kjøre sine hester selv.

– Jeg elsker mat og mat elsker meg, sier den eksentriske topptreneren til IndyStar.

Woodside Charm
Dette er seiersbildet fra nattens løp der 2-årshoppa Woodside Charm vinner på 10,7 på 800-meters banen Saratoga Raceway. Foto: Saratoga Raceway

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013