Tapte momssaken

Tapte momssaken

Skrevet av: Trond Asheim 13:32 19. september 2018 , kategori: Sport

Det ble nederlag i den såkalte «RD-saken». Blir dommen stående taper Rikstoto 37,6 millioner av egenkapitalen.

Skatt Øst mener at Rikstoto urettmessig har utgiftsført inngående merverdiavgift på kostnader tilknyttet produksjon og distribusjon av Rikstoto Direkte. Skatt Øst mener RD brukes av Rikstoto i den avgiftsunntatte spillvirksomheten. Rikstoto argumenterer på sin side med at RD ikke har noe direkte sammenheng med spillvirksomheten ettersom man ikke kan spille gjennom RD.

Retten skulle ta standpunkt til om kostnadene knyttet til produksjon og distribusjon av RD skal anses som en avgiftsmessig fellesanskaffelse. Etter mval § 8-2 første ledd vil det være tilfelle hvis anskaffelsene til RD «er til bruk både i den registrerte virksomheten og til andre formål», det vil også si i den avgiftsfrie spillvirksomheten.

Retten framholder at flere av landets største travbaner inngår i fellesregistreringen og at RD sendes på tv-skjermer på disse banene på løpsdagene. Samtidig er også travbanene kommisjonærer for Rikstoto og retten antar at spill er en sentral del av virksomheten på travbanene.

Rikstoto mente at det i høyden bare var én prosent av spillet som faller under fellesregistreringen og at det er for lite. Den nedre terskelen må ligge høyere, var et poeng fra advokat Rune H Eriksen.

Retten vurderte det slik at bruken av RD fremstår som en særlig viktig del av spillvirksomheten på en travbane hvor spillerne i gjennomsnitt må antas å oppholde seg vesentlig lenger enn hos andre kommisjonærer. Retten mente også at RD fremmer interessen for hest og hestesport, de samme interessene som Rikstotos spillvirksomhet skal fremme. De to virksomhetenes sammenfallende formål fører til at det kan foreligge en fellesanskaffelse selv om den sekundære bruken er relativt beskjeden. Etter en samlet vurdering finner retten at Rikstoto bruk av RD ikke kan betegnes som bagatellmessig, og at kostnadene til RD dermed må anses som fellesanskaffelser. Det er derfor rettens konklusjon at det ikke er grunnlag for å kjenne tilbakeføringsvedtaket ugyldig.

Rikstoto ble også dømt til å betale sakskostnader til statens advokat pålydende 49 300 kroner.

Skulle dommen bli stående er beløpet staten krever 37 658 407 kroner. Dette beløpet har allerede Rikstoto betalt inn, bekrefter styreleder Jan Petter Sissener. Han har ikke rukket å lese dommen ennå på grunn av en flyreise, men sier:

– Jeg er i og for seg overrasket over dommen. Det kan dog være noen nye anførsler fra staten som jeg ikke har fått med meg siden jeg ikke har lest dommen ennå.

– Hvilke konsekvenser får dommen hvis den bli stående?

– Jeg håper den får minst mulig konsekvenser for sporten. Det er styret sin oppgave å sørge for det. Det er dog klart at dette er et solid grafs i Rikstotos egenkapital som da året startet var på rundt 75 millioner kroner. Vi får bare bygge den opp igjen. Det positive er at vi ikke har noe gjeld, sier Sissener.

Rikstoto har seks ukers ankefrist.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013