– Lite gjennomtenkt
Nina Stene. Foto: Silje Dragsten Theodorsen

– Lite gjennomtenkt

Skrevet av: Trond Asheim 19:23 09. november 2018 , kategori: Sport

Nina Stene skrev ikke under på kampanjen for å få fjernet/endret de fysiske testene for montérytterne, men er heller ikke enig med Malin Berås.

Malin Berås var kritisk til oppropet rundt de fysiske testene i monté og mente rytterne heller må trene enn å syte. Nina Stene, som har flyttet hjem igjen til Trøndelag etter å ha prøvd seg som montérytter i Sverige, har mange tanker om temaet og kommer med dette leserinnlegget:

«Jeg har hatt delte følelser rundt de fysiske testene siden de ble innført i montésporten. Personlig har jeg ingen problemer med å gjennomføre testene, og synes heller ikke at det krever spesielt mye av en normalt aktiv person å klare kravene. Men jeg er klar over at dette er svært individuelt, og har derfor i flere år stilt opp som hare på løpetestene for å bidra til at flest mulig kommer gjennom. Mange gruer seg til testene fordi de ikke trener løping til vanlig, og bruker ekstra energi på å holde orden på tempo og rundetider. Dét mener jeg ikke skal være det som feller lisensen din. At man som montérytter velger å ikke trene løping kan ha mange årsaker. Noen får smerter av det, noen prioriterer å trene mer relevant mot jobben som skal legges ned i banen.

Det er ingen menneskerett å være montérytter, men vi blir faktisk nødt til å stikke fingeren i jorda og innse at sporten vår fortsatt er svært liten her i Norden. Det må man ha i bakhodet uansett om man er en hobbyrytter som kun rir sin egen hest 3 ganger i året, eller om man vil leke toppidrettsutøver. Først og fremst må det eksistere lisensierte ryttere som faktisk kan ri løp, som har styrken og fysikken til å gjøre nettopp dét på en sikker og forsvarlig måte, og som ivaretar spillsikkerheten. Utover dette tror jeg vi alle kan være enige i at vi har lyst til å se ursterke og topptrente ryttere over hele linja, men man skal være veldig forsiktig med å skille hva som er ideelt og hva som er godt nok for å ha lisens.

Jeg er litt usikker på hva Berås ønsker å oppnå med sin kommentar til saken, og det fremstår etter min mening lite gjennomtenkt. Det kunne vært enkelt for meg å si meg enig i å gjøre løpetesten tøffere, ettersom jeg liker løping og det hadde fjernet ytterligere konkurranse om oppsittene dersom flere ryttere hadde mistet lisensen. Men jeg ønsker ikke å bygge min egen suksess på at konkurransen blir enklere. Skal vi som har anlegg for løping sko oss på at andre ikke har det, når vi tross alt konkurrerer i noe helt annet? Jeg stiller meg også veldig undrende til kommentaren «Har man problemer med å holde stilen på slutten av løpene kan det dessuten skape farlige situasjoner.» For det første ønsker jeg å vite hva stil har med løpetesten å gjøre. For det andre lurer jeg på om det er mulig å oppdrive eksempel på at en farlig situasjon har oppstått på grunn av stilen til rytteren på slutten av et løp. Og for det tredje, dersom man legger til grunn at fokuset må være på stil og sits, -ville det ikke ha vært langt mer logisk å kreve strengere krav til statisk styrke heller enn løping?

Jeg skrev ikke under på kampanjen for å få fjernet/endret de fysiske testene. Jeg er for at det skal stilles krav til oss, men jeg synes ikke at initiativtakerne her har gjort en god nok jobb i å legge fram realistiske og relevante tester som kan og bør kompensere for en enklere løpetest. For dette er overhode ingen sympatierklæring til de som klarer å løpe men som bare synes det er slitsomt å trene for det. Dette dreier seg om hvilke grep vi tar for å sikre at utviklingen av sporten går i riktig retning, hva vi må prioritere, og hvilke tiltak som per dags dato ikke er hensiktsmessige. Mitt syn på saken er at det ikke burde bli enklere å være montérytter, men at vi heller burde ha flere tester som stiller langt høyere krav til statisk styrke i bein og armer. Jeg har fortsatt til gode å høre én eneste montérytter klage på at de synes styrkeøvelsene er for tøffe, og her mener jeg vi har mye å gå på.»

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013