Halsoperert etter kollaps
Slik så det ut i går da Solmyr Arvid ble operert i halsen for stemmebåndskollaps. Foto: NMBU Veterinærhøgskolen

Halsoperert etter kollaps

Skrevet av: Line Bjølgerud 14:49 14. mars 2019 , kategori: Sport

For en uke siden kollapset han som stor favoritt på Bjerke. I går ble den kapable 4-åringen operert for en halslidelse som stort sett rammer kaldblodshester.

Solmyr Arvid tok tre seirer og en annen på fire starter i fjor høst. I årsdebuten ble han tredje. For en uke siden skuffet han som favoritt på Bjerke, og var utenfor trippelen for første gang i karrieren.

Solmyr_Arvid_74J0362.jpgSolmyr Arvid, med halsplate, i forbindelse med oppvarming før et av seiersløpene på Biri i fjor høst. Foto: hesteguiden.com

– Han ble helt stiv til slutt. Det var tydelig at han ikke fikk nok luft selv om det ikke kom lyder fra halsen hans. Vi har vært klar over at det kunne være noe i halsen, og han har han også gått med halsplate i løp. Det er spesielt i forbindelse med stress at vi har merket noen lyder fra halsen hans. Veterinæren vår mistenkte at det kunne være stemmebåndskollaps etter den skuffende innsatsen på Bjerke sist, og en funksjonstest på Veterinærhøgskolen tirsdag denne uken bekreftet mistankene. Det var snakk om en tosidig stemmebåndskollaps, forteller trener Geir Kihle.

Stemmebåndskollaps er en dynamisk lidelse. Det vil si at det kun oppstår når hesten er i aktivitet. Prestasjonssvikt og/eller ulyder fra halsen under hard aktivitet er vanlige symptomer. Det som skjer er at stemmebåndene «gir etter» fordi strupen på kaldblodshester ligger lenger fram mellom kjevegrenene enn hos mange andre raser. Dermed blir strupen klemt mellom tungebein og kjeven når hesten bøye halsen – og er stri. Slik blir det mindre åpning i luftrøret og hesten får mindre luft ned i lungene. Det spesielle med denne lidelsen er at hesten nesten alltid er symptomfri når den går med hodet i fritt leie. Operasjon av stemmebånd gjøres med laser.

arvid_2334.jpgDet var Eric Strand (to fra venstre) som utførte inngrepet. Foto: NMBU Veterinærhøgskolen

– Siden operasjonssalen på Veterinærhøgskolen fortsatt er stengt, var det muligheter for å få utført inngrepet på Mjøsa Hesteklinikk. Veterinærhøgskolen bruker lokalene der for elektive stående og liggende operasjoner. Klinikken holder til fire kilometer fra gården vår, så det passet bra. Arvid ble operert første gang i går. Det var Eric Strand, som er spesialist på slike lidelser, som utførte inngrepet. Ettersom de ikke anbefaler å ta begge sider med en gang, må Arvid gjennom en ny operasjon på den andre siden til uken. Det skal redusere faren for at de skal gro sammen etterpå, og minimere dannelsen av arrvev, forklarer Kihle som holder til på Stange.

– Hvor lang rekonvalesens er det etter et slik inngrep?

– Jeg har ikke hatt hester som er operert for dette tidligere, men jeg har fått beskjed om at han etter en slik laseroperasjon kan være tilbake i full trening allerede etter en måned.

– Hva er prognosene?

– De skal være relativt gode på grunn av positive trykk målinger som ble registrert under funksjonstesten. Det viste at Arvid ikke hadde stort undertrykk ved innpust under maks anstrengelse. Men vi må fortsatt ta hensyn til utfordringene hans med halsplate, bitt og stress. Forhåpentligvis blir tilgangen til luft bedre slik at han kan fortsette utviklingen. Siden han er veldig stor, brukte vi god tid på å få ham til start. Innledningen på karrieren med tre strake seirer var veldig bra, og det kjennes ut som det er mer å gå på, sier Geir Kihle til tgn.no

hals_funksjonstest_Figure_1.jpgPå bilde a og c går hesten med løs tømmer i fart på tredemøllen og da ser alt helt normalt ut i halsen. På bilde b og d går samme hesten i bittet og viser stemmebånds kollapse. Den da få mye mindre luft gjennom strupe åpning og lager unormale lyder. Foto: NMBU Veterinærhøgskolen

Stemmebåndskollaps er en relativt ny lidelse i de øvre luftveiene. Den ble oppdager på Veterinærhøgskolen i 1998, og ble for første gang beskrevet i et vitenskapelig tidsskrift av Eric Strand i 2004. Siden det veldig ofte er kaldblodshester som er rammet av denne lidelsen, har den også fått betegnelsen kaldblodssyndrom. I USA er den lidelsen nå blitt diagnosert i gangarts-hesteraser som Saddlebreds, Tennessee Walking horses, Morgans, og Hackneys som blir kjørt eller ridd med halsen mye bøyd.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013