Dramatisk dopbeslutning i USA
Belinda Stronach tyr til drastiske tiltak for å å sette stopp for den tragiske hestedøden på Santa Anita Park. 22 hester er døde i år under løp og trening. Foto: Skjermdump

Dramatisk dopbeslutning i USA

Skrevet av: Truls Pedersen 07:14 16. mars 2019 , kategori: Galopp

Eks-kona til Norges skøytehelt fra 1994, Johan Olav Koss, kom i går med en oppsikstvekkende beslutning. En beslutning som vil kaste rundt på medisinbruken i amerikansk hestesport. Tragisk død av hele 22 galopphester på berømte Santa Anita i California har formet beslutningen. Dyrevernerne jubler.

Santa Anita Park i California er en av amerikansk galopps fremste arenaer, og om vinteren trener mange av de store trenerne på den ikoniske banen i naturskjønne omgivelser i California.

Nå er idyllen definitivt brutt. I løpet av 2019 har 22 hester brutt ned så alvorlig at de er avlivet etter ulykker i trening og under løp. Utstrakt medisinbruk, både under trening og i løp, får skylden. Hestene blir smertestillet og kroppens naturlige forsvarsfunksjoner trår ikke inn slik de skal. Hestene bryter ned på grunn av belastningene. Mye regn og dårlige baneforhold i 2019 er også trukket fram av de aktive som årsak.

Dette har opprørt mange også utenfor sporten. Dyrevernorganisasjoner har aksjonert og Santa Anita Park er i store vansker. 5. mars avlyste de alle løp på banen på ubestemt tid. Nå har eieren av banen – Stronach Group – besluttet å ta en dramatisk avgjørelse. Lederen av gruppen – Belinda Stronach, som var gift med den norske skøyteløperen og legen Johann Olav Koss fra 1999 til 2003 – annonserte i går en «zero tolerance for raceday medication».

TRAGISK OG UAKSEPTABELT
– Det som har skjedd på Santa Anita er tragisk og uakseptabelt. Vi må heve sportens moralske standard. Derfor tar Stronach Group nå ta grep for å endre situasjonen. Vi vil ikke lenger vente på at galoppsporten skal finne felles regler. Vi handler nå, skriver Belinda Stronach i en uttalelse fra Stronach Group som eier en rekke trav- og galoppbaner i Nord-Amerika og Europa.

Dette er de umiddelbare tiltakene som Stronach innfører på selve løpsdagen:
* Forby bruk av lungeblødermedisinen Lasix
* Styrke forbudet mot bruk av NSAIDs (smertestillende stoffer), leddinjeksjoner, sjokkbølgebehandling og anabole steroider
* Full åpenhet om alle veterinærbehandlinger
* Kraftig økning av treningsprøver (dopingprøver under trening)
* Hestene som skal starte må være på banen i en fast tid før start, denne skal økes
* Investere i diagnoseutstyr som skal oppdage potensielle fatale skader i forkant av at det skjer
* Hester kan bare settes under nehandling etter en veterinær diagnose

OGSÅ PISKEN
Belinda Stronach stopper ikke der. Bruken av pisk, eller misbruket som mange hevder, blir også påvirket.

– Vi må ta den økende bekymringen omkring bruken av pisk på alvor. Pisken skal bare brukes som et korrektiv. Vi tror ikke våre jockeyer har misbrukt pisken overlagt, men det er tid for å ta grep om også dette, sier Stronach. Hun er knallhard mot miljøet.

– Det kommer til å bli mange som sier at dette ikke kan gjennomføres. Det kan de glemme. Helsen og velferden til hesten går foran alt. Det er ikke snakk om hvorfor vi skal gennomføre dette, men hvordan, sier Belinda Stronach, vel vitende om at mange av de aktive ønsker å fortsette som de alltid har gjort, med utstrakt medisinbruk.

LES HELE UTTALELSEN TIL BELINDA STRONACH HER

Grepene får skryt av den mektige dyrevernorganisasjonen PETA.

– PETA takker Santa Anita for å stå opp mot alle de som har brukt alle midler for å starte skadede og ikke løpsskikkede hester i løp. Dette er historisk og PETA oppfordrer alle andre galoppbaner til å følge opp disse tiltakene. Tiltakene vil ikke bringe de 22 døde hestene tilbake til livet, men vil forhindre død for mange andre, og sette ny standard for galoppsporten, sier Kathy Guillermo som er visepresident i PETA.

I USA er det slik at banene er privateide, og at det er de statlige løpskommisjonene i de ulike delstatene som bestemmer regelverket. Det er dog grunn til å tro at utspillet fra Stronach Group blir lagt merke til og vil sette standard.


Koss Stronach
Den norske skøytehelten Johann Olav Koss var gift med Belinda Stronach i fire år.

 

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013