Etterbyrden kan skape store problemer
Vanligvis kommer etterbyrden (fostersekken) i løpet av et par timer. Gjør den ikke det, må veterinær kontaktes. TGN-foto/KK

Etterbyrden kan skape store problemer

Skrevet av: Kristine Kihle 13:59 24. april 2019 , kategori: Avl

Sosiale medier flommer over av lykkelige hesteeiere som stolt viser fram sitt nyfødte framtidshåp. Samtidig er det noen fødsler som får fatale følger.

Livmorbetennelse og forfangenhet er diagnoser som kan ta livet av avlshoppa om etterbyrden ikke kommer av seg selv etter at fødselen er unnagjort.

– Vanligvis kommer etterbyrden (fostersekken) i løpet av et par timer. Går det tre til fire timer kalles det tilbakeholdt etterbyrd og da gjelder det å snu seg rundt med tanke på behandling. Etter seks timer skal behandling settes i gang, sier Kjetil Egset som er stasjonsveterinær på Spangberg avlsstasjon i Stange.

44-åringen har opparbeidet seg stor praktisk rutine i faget. I 19 år har han hatt denne hektiske jobben i vår- og sommerhalvåret på landets største avlsstasjon for kaldblodstravere.

drektighetskontroll_486.jpgKjetil Egset er stasjonsveterinær på avlsstasjonen på Spangberg i Stange som drives av Inger Øvergaard Nyborg og hennes familie. Han gir tips og råd om etterbyrden. TGN-foto/KK

– Er det noe hesteeier kan gjøre for at etterbyrden skal løsne?

– Det finnes noen kjerringråd; som det å skille hoppa fra føllet en kort periode for å mosjonere og stresse mor. Det sies at det kan få fart på etterbyrden. Endel binder den opp i hasehøyde, gjerne med et press - for eksempel en flaske. Dette kan virke, men er det meningen at den skal løsne så gjør den det.

– Hvordan skal etterbyrden se ut?

– Den skal se ut som en pose og for å være helt sikker på at hele etterbyrden er ute, er det lurt å brette den ut. Slik kan du forsikre seg om at det ikke er blitt igjen noen biter inne i hoppa. Det er like ille, som at etterbyrden ikke kommer som den skal. Blir rester av etterbyrden igjen inne i livmoren er det nesten garantert at det blir livmorbetennelse (metritt) som kan bli livstruende hvis den ikke behandles.

– Hvilke tiltak kan du som veterinær sette inn?

– Førstebehandling er gjentatte injeksoner med hormonet oxytocin. Det er en fordel med gjentatte behandlinger. Dersom dette ikke fører fram, kan manuell løsning være aktuelt. Manuell løsning begynner jeg ikke med før det er nødvendig. Jeg har satt en grense for meg selv på ti timer, ettersom det øker risikoen for livmorbetennelse. Det kan oppstå sårdannelser i børslimhinna og det gir også økt risiko for blødning med komplikasjoner og vrenging av børhorna med påfølgende børframfall, forteller Egset.

– Er dette noe man kan gjøre selv?

– Nei! For all del. Ikke prøv å dra i etterbyrden for å fjerne den. Da er sjansen veldig stor for å skade hoppa!

– Hva med forfangenhet?

– Det er en stor risiko for forfangenget knyttet opp til denne diagnosen. Tilbakeholdt etterbyrd er den største årsaken til forfangenhet, selv om man tar med vallaker og hingster i statistikken. Hopper med tilbakeholdt etterbyrd skal derfor ikke ut på grønt gress. De skal ta det med ro og stå på et mykt underlag.

foll_2793.jpg

Gleden over at føllet er oppe og dier på egenhånd kan bli kortvarig om etterbyrden hos mor ikke kommer. TGN-foto/KK

– Hva er prognosene etter tilbakeholdt etterbyrd?

– Avventende ut fra om det blir komplikasjoner eller ikke. Oppstår det ikke problemer i det hele tatt, kan man til og med prøve å bedekke på føllbrunsten! Blir det derimot komplikasjoner kan det som nevnt bli livmorbetennelse. Denne betennelsen kan også gå ut i kroppen på hoppa. Ved forfangenhet kan det også gå riktig ille. Etter kolikk er forfangenhet den diagnosen som tar livet av flest hester. Blir hoppa forfangen faller prognosen betraktelig.

– Hva er ditt råd til hoppeeiere?

– Vær på vakt så fort det oppstår utfordringer under fødselen. Problemer rundt utpressingen øker sjansene for at fortsettelsen ikke løper som normalt. Følg med de tre første timene etter fødselen, slik at behandling fra veterinær kan iverksettes, sier Kjetil Egset.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013