Slipper moms på føllavgift
Staten skal ikke ha moms på føllavgiften på hester som blir unnfanget på gamlemåten i disse omgivelsen. Foto: Åge Øibakken

Slipper moms på føllavgift

Skrevet av: Kristine Kihle 16:00 26. april 2019 , kategori: Avl

De som velger å sende hopper til Sikkilsdalen i år, trenger ikke betale merverdi på resultatet.

Det er Horgen Tore som skal slippes i Sikkilsdalen i år. Spikeld-sønnen har en føllavgift på 14 000 kroner (ved sju dager gammelt føll). Ved inseminering tilkommer det 25 prosent, 3 500 kroner, merverdiavgift (mva) på tjenesten.

– Vi har etter en gjennomgang vurdert det slik at det ikke skal kreves mva på føllavgift for traverføllene som blir født som et resultat av naturlig bedekning i fjellet. En liten gladnyhet for hoppe-eiere som velger fjellet som avlsstasjon, sier Tore KvamNorsk Hestesenter (NHS) til tgn.no.

fjord_jerven_7038.jpgI fjor var det Fjord Jerven som representerte travhesten i Sikkilsdalen. I år er det Horgen Tore som skal regjere på dette feilbeite. TGN-foto/KK

Det er stiftelsen på Starum som har ansvaret for de tradisjonsrike slippene i Sikkilsdalen som feiret 150-års jubileum i fjor. Slippene er starten på den systematiske avlen her på berget, ettersom det var de hingstene og hoppene som gjorde det best på utstilling som ble sendt til fjells.

– Tiltaket forbedret hestebestanden i Norge i en tid da hesten var for husdyr å regne. Det var en rimelig måte å drive statstutteri, samtidig var det bra for oppdretteren – og det fungerer fortsatt. Hestene har det veldig bra på fjellbeite. De blir passet på av gjeter som bor i fjellet hele sommeren og jeg kan fortsatt anbefale denne formen for avl, sier Kvam.

Det er tre hamninger i Sikkilsdalen, skilt av fjell, vann og noen gjerder. Foruten Horgen Tore, er det to dølahingster som skal nyte sommeren her med sitt eget harem.

bristol_fjord_jerven.jpg
Gjeteren og hans medhjelpere besøker følget hver dag gjennom sommeren. TGN-foto/KK

– Horgen Tore skal gå på det innerste beitelandet som bærer navnet Bristol. Denne hamningen ligger på innsiden av de to Sikkilsdalsvatna som strekker seg fra Sikkilsdalssetra (1016 moh) mot Gjendesheim. Dette er et veldig bra beite, både når det gjelder beliggenhet og matgrunnlag. Det er et lunt området langs vannet, beskriver Tore Kvam.

Selvet slippet foregår rundt Sankthans. I år er datoen 22. juni. Ønsker du å la din hoppe gå i fjellet med Horgen Tore? Les mer her og få tilgang til elektronisk påmelding.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
  1. Fyll inn Navn
  2. Fyll inn E-post
  3. Feil info
  4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013