Nye EØS-regler skaper problemer
Skal du reise til Sverige med hoppe med føll må også det lille føllet ha chip og ID-papirer. TGN-foto/KK

Nye EØS-regler skaper problemer

Skrevet av: Kristine Kihle 10:18 09. mai 2019 , kategori: Avl

Føll som følger mor ut av landet (for inseminering) må ha eget hestepass etter nye EØS-regler. Det gir utfordringer for alle som skal sende hoppe med føll til Sverige.

Tone Mjelde Blindheim fikk jeg seg en overraskelse da hun for noen dager skulle sende én av tre kalde avlshopper til Sverige for inseminering.

– Jeg kontaktet Mattilsynet for nødvendige utførsel-dokumenter (Traces-dokumenter) før avreise til Sverige. Rapptira har føll ved foten, en hingst etter Kleppe Fanden født 3.april. Føllet er registret hos DNT, men ikke sertifisert pga føllets alder. Hoppe og føll kan føres på samme Traces-attest, når føllet reiser ved foten til mor. Det som er nytt, er at begge må ha hestepass før de kan krysse landegrensen, forteller Tone Mjelde Blindheim som har drevet avlsstasjon i Bergen i 25 år.

Det skaper utfordringer. Hun fortsetter:

– Vanligvis blir DNA, signalement og chip utført ved tre til seks måneders alder, men det blir seint å sende hoppe til inseminering i august/september. Jeg har tatt problemstillingen opp med DNT. De kan utføre midlertidig ID-papirer og chip til føllet. Skal en gjøre det, krever det planlegging. Først må en melde fra til DNT at en skal reise for å få de nødvendige papirene. De må fylles ut av veterinær, før de sendes tilbake til DNT. De må så legge inn opplysningene og sende tilbake hestepasset. Skal en reise til Sverige, må man i hvert fall plusse på 14 dager, sier Tone Mjelde Blindheim til tgn.no.

Hun delte «Traces-trøbbelet» på gruppen travavl på Facebook i går. Veterinær Per-Ole Tysland kommenterte innlegget: «Å sette inn chip på så unge føll kan gi problemer, spesielt med tanke på korrekt plassering og muligheten for vandring. I tillegg kan signalement, farge etc være vanskelig å angi korrekt så tidlig. Jeg ser en del av våre yngre kollegaer ofte oppgir grå som en farge på kaldblods, og det er det vel svært få som blir når de er utvokst…».

– Dette er en problemstilling som er aktuell for mange som ønsker å reise til utlandet for avl med hoppe/føll. Derfor la jeg utfordringen ut på «travavl-gruppen» på Facebook. Jeg har også diskutert dette med avls- og sertifiseringsavdelingen i DNT. Dette er ikke angrep på dem, for både DNT og Mattilsynet må forholde seg til gjeldende regelverk, påpeker Tone Mjelde Blindheim.

– Hva gjør dere nå?

– Vi har bestemt oss for å avvente, men planen er å få henne inseminert med Ängsborken (e Bork Odin). Slik det er nå antar jeg at det ikke er noen avlshopper med føll som befinner seg i Sverige, hvis de ikke har midlertidig ID-papirer på føllet – og da må som sagt føllet ha chip, sier Tone Mjelde Blindheim til tgn.no.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013