28 hopper til Horgen Tore, slippes i Prinsehamna
Det var liv og røre og mye folk da Briskeby Philip ble sluppet i Prinsehamna. Han gikk her i både 2010, 2011 og 2012. På det meste hadde han 40 hopper. Foto: hesteguiden.com

28 hopper til Horgen Tore, slippes i Prinsehamna

Skrevet av: Kristine Kihle 15:54 19. juni 2019 , kategori: Avl

Lørdag slippes Horgen Tore i Sikkilsdalen med 28 hopper, og redder den 150 år lange tradisjonen da dølahest-folket sviktet.

Hesteslipp i Sikkilsdalen har vært en tradisjon i 150 år. Helt siden Veikle Balder, som den første ble sluppet i 1868 med utvalgte hopper, har det gått hingster og hopper i denne u-dalen ved inngangen til Jotunheimen fra øst. Dette var starten på den systematiske avlen i Norge.

fjord_jerven_7038.jpg
Fjord Jerven gikk i Sikkilsdalen i fjor. Han fikk ikke mer enn 14 hopper. TGN-foto/KK

Horgen Tore landet til slutt på 28 hopper, og det er et antall vi er veldig godt fornøyd med, sier Tore Kvam til tgn.no.

Det er Norsk Hestesenter (NHS) som har ansvaret for slippet i Sikkilsdalen. Veterinæren Kvam som har vørt med og sluppet 75 hingster i Sikkilsdalen er ikke fornøyd med intressen på de to dølahingstene. Grane Knekten, som stod spiss i 3-årsklassen på Stav i år, har ikke fått mer enn tre hopper, mens Stjerne Gut fikk åtte hopper.

– Jeg er forundret over den dårlige oppslutningen. Akkurat hva årsaken er, kjenner ikke jeg til. Men jeg registerer at det er bra i de andre hamningene i år. Representanter fra avlsutvalget i Landslaget for Dølahest og lokallaget i Gudbrandsdalen er med på utvelgelsen av hingster, og det er trist at de som er med og bestemmer ikke slutter opp om det de kaller for dølahestens dal. Jeg håper ikke dette er en trend, for da brenner det et blått lys for hele tradisjonen eller så må vi slippe til andre raser, sier Kvam.

– VI har bestemt oss for at Horgen Tore skal gå i Prinsehamna, sier Tore Kvam til tgn.no.

Prinsehamna har fått navnet sitt fordi den grenser til Prinsehytta til kongefamilien. Hamna strekker seg innover langs Nedre Sikkilsdalsvatn, og opp under Sikkilsdalshornet og mot fjellet og Skåltjønna.

hester_9316.jpgDette følget i Prinsehamna har trukket opp mot høyden. I bakgrunnen synes Sikkilsdalshornet (1565 moh) som er en fin topptur når man er i Sikkilsdalen. TGN-foto/KK

Slipplassen i Prinsehamna ligger ti minutter fra Sikkilsdalseter. Det er ganske steinete på flatene, men området strekker seg gjennom en frodig område opp mot Skåltjønna. Hoppene som skal slippes med Horgen Tore skal barberes med en «P» for Prinsehamna på den ene skinka – og katalognummeret på den andre siden.

Slik kommer du deg til Sikkilsdalen: Sikkilsdalen omfatter 30 000 mål og starter vest for Skåbu i Nord Fron kommune i Gudbrandsdalen. Området strekker seg vestover mot Jotunheimen og ligger mellom Heimdalen og Sjodalen. Fra nord tar du av E6 ved Vinstra. Fra sør er den snareste veien fra Lillehammer gjennom Gausdal og Espedalen til Skåbu. Etter sentrum i Skåbu, følg skilt merket med Sikkilsdalsseter til høyre etter brua ved Slangen. Det er en 20 kilometer lang bilvei fra Slangen i Skåbu og inn til setra. Det er også mulig å komme til Sikkilsdalen fra Beitostølen via Jotunheimvegen langs Vinstervatna og Vinsterflya til Slangen.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Logg inn for å kommentere. Alternativ innlogging under.
Innlegg som ikke skrives under fullt navn eller inneholder upassende innhold vil bli fjernet.

 • boker

  Bøker

  Vi har et godt utvalgt av bøker som fenger den hestesportsinteresserte!

  Bestill her »

 • caps

  Caps med LED-lys

  Vi har testet produktet over en lengre periode og har mer eller mindre blitt avhengig av capsen. Fem LED-pærer er diskret innfelt i capsens brem og man slår enkelt av og på lyset etter behov.

  Bestill her »

 • vest

  Sikkerhetsvest

  KOMPERDELL sikkerhetsvest er den første på markedet som er produsert for mannlige og kvinnelige kusker med en unik passform. Fungere også perfekt for montéryttere.

  Bestill her »

 • kjoredress

  TGN effekter

  En lett og praktisk kjøredress til varme dager eller til å ha utenpå andre klær.

  Bestill her »

- Annonse -
TGN.no
Trav og Galopp-Nytt A/S
Kontaktinformasjon
Trav og Galopp-Nytt A/S
  Tips oss
Eller hjelp oss å gjøre tgn.no bedre
Les dagens utgave av TGN
Se siste utgave eller bestill abonnement

Sentralbord
Tlf: 22 88 30 00

Postadresse
Trav og Galopp-Nytt
Postboks 10 Årvoll
0515 Oslo

Besøksadresse
Bjerke Travbane
Refstadveien 23 
0589 Oslo (se kart)

Åpningstid kundeservice
Man – fre: kl 08.00-11.30
og kl 12.00-15.00

Kundeservice
Tlf: 22 88 30 11
Faks: 22 88 30 20
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen
Tlf: 22 88 30 26
Faks: 22 88 30 10
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Annonser
Tlf: 22 88 30 19
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ansatte
Se våre ansatte

 
 1. Fyll inn Navn
 2. Fyll inn E-post
 3. Feil info
 4. Invalid Input

© Trav og Galopp-Nytt 2013